Databank

Algemene informatie

Ga naar:
LDF (Landelijke databank Fysiotherapie) 
LDO (Landelijke databank Oefentherapie)

LDF

Door dossiergegevens aan te leveren bij de Landelijke Databank Fysiotherapie helpt u Mediquest en IQHealth met onderzoek voor de verbetering van fysiotherapeutische zorg. Bent u lid van ClaudicatioNet, dan is het insturen van data naar het LDF verplicht.

Koppeling activeren in James
Onder Praktijk > Online Diensten kunt u met de knop [Voeg toe] zelf de online dienst Databank aanzetten in uw praktijk. De inloggegevens die u hier moet invullen krijgt u van Mediquest. Let op: U moet een BIG nummer invullen bij elke behandelaar, dit is verplicht voor de LDF aanlevering!

Dossier gereed maken voor LDF
Er wordt een vast aantal onderdelen in uw dossier 'uitgelezen' door het LDF. In deze onderdelen moeten speciale codes worden ingevuld, zodat het LDF ze herkent.
Er is een standaard LDF dossier beschikbaar, genaamd 'Behandeldossier Fysiotherapie LDF', maar u kunt ook uw eigen dossier in 8 stappen zo aanpassen dat deze geschikt is voor het LDF. De handleiding hiervoor kunt u opvragen bij support.

Patiënten aanbieden bij het LDF
Iedere maand wordt door James een databank bestand klaar gezet. Hierin zitten de patiënten die u de afgelopen drie maanden hebt behandeld. Om dit vast te stellen wordt gekeken naar activiteit in het behandeldossier en de aanwezigheid van een consult.
Het bestand kunt u aanklikken met de knop 'Aanbieden' versturen naar het KNGF, die de gegevens doorstuurt naar ClaudicatioNet. Deze gegevens zijn pas de volgende maand zichtbaar bij ClaudicatioNet!
Als u een melding krijgt tijdens het versturen, klik dan op 'Verstuur alleen goedgekeurde patiënten' om de patiënten zonder fouten mee te sturen.

De knop 'Download LDF' is ook beschikbaar, maar hoeft u eigenlijk nooit te gebruiken. Hiermee kunt u het xml bestand inzien dat naar het LDF wordt gestuurd.

Klinimetrie naar het LDF
Er zijn speciale vragenlijsten beschikbaar onder de plus die uitgelezen kunnen worden door het LDF. De afkorting 'LDF' staat ook in de titel van deze vragenlijsten. Overige klinimetrie kunt u eventueel de meetinstrumentcode 999 mee geven. Het LDF ziet dan dat er klinimetrie is afgenomen, maar ziet niet wat. Deze code telt mee voor uw klinimetriescore.

Claudicationet
Claudicationet wil klinimetrie zien in de aangeboden bestanden, maar leest maar een beperkte set vragenlijsten uit:

  • 181 Vascular Quality of Life 6 NL
  • 182 Claudicatio vragenlijst
  • 184 Global Perceived Effect
  • 185 GPE-dagelijkse activiteiten
  • 186 GPE-tevredenheid
  • 187 GPE-loopafstand
  • 223 Baseline vragenlijst ClaudicatioNet

Chronisch Zorgnet
Ook chronisch Zorgnet leest maar een beperkte set vragenlijsten uit. Als u lid bent van Chronisch Zorgnet worden de bij het LDF aangeleverde bestanden automatisch doorgestuurd naar Chronisch Zorgnet, als zij deze klinimetrie tegen komen.
Een overzicht van de door Chronisch Zorgnet geaccepteerde klinimetrie vindt u hier.

Toelichting op (fout)meldingen
Als een batch foutmeldingen bevat is deze 'Deels goedgekeurd' of 'Afgewezen'. Open de batch om te zien wie hier in zitten en wie er afgewezen zijn. Het bestand bestaat uit twee kopjes, in het bovenste deel ziet u álle patiënten in het bestand. In het onderste deel ziet u de patiënten waarbij een fout is gevonden. Patiënten met een 'waarschuwing' zijn alsnog doorgestuurd, alleen patiënten met een 'error' niet. Bij iedere patiënt staat welke fout er is gevonden. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met de helpdesk.

LDO

Koppeling activeren in James
Onder Praktijk > Online Diensten kunt u met de knop [Voeg toe] zelf de online dienst Databank aanzetten in uw praktijk. De inloggegevens die u hier moet invullen krijgt u van Mediquest.

Dossier gereed maken voor LDO
Er wordt een vast aantal onderdelen in uw dossier 'uitgelezen' door het LDO. In deze onderdelen moeten speciale codes worden ingevuld, zodat het LDO ze herkent.
U kunt uw eigen dossier in enkele stappen zo aanpassen dat deze geschikt is voor het LDO. De handleiding hiervoor kunt u opvragen bij support.

PVM module downloaden en certificaat aanvragen
De LDO aanlevering kan op dit moment niet rechtstreeks via James. Dit gaat via de Privacy Verzend Modue (PVM). U kunt deze downloaden op de website van ZorgTTP. Hier kunt u ook een certificaat aanvragen zodat u dit programma kunt gebruiken.

Patiënten aanbieden bij het LDO
Iedere maand wordt door James een databank bestand klaar gezet. Hierin zitten de patiënten die u de afgelopen drie maanden hebt behandeld. Om dit vast te stellen wordt gekeken naar de toestemming van de patiënt, activiteit in het behandeldossier en de aanwezigheid van een consult.
Het bestand kunt u aanklikken met de knop 'Download LDO' downloaden naar uw pc. Vervolgens kunt u dit bestand met de PVM versturen naar het LDO.

Klinimetrie naar het LDO
Er zijn speciale vragenlijsten beschikbaar onder de plus die uitgelezen kunnen worden door het LDO. Dit telt mee voor uw klinimetriescore.
Wilt u bepaalde vragenlijsten hebben, geef dit dan door aan onze supportdesk, zij regelen dit voor u.